‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 2: Owoce morza z warzywami

Idealne danie na wyjątkową kolację we dwoje? To bez wątpienia owoce morza w sosie pomidorowym z dodatkiem pysznych warzyw. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam niewiele czasu, a sukces w postaci smacznego jedzenia mamy gwarantowany.

W prosty sposób możemy zachwycić bliską osobę i przygotować dla niej danie, które wymaga od nas kilku dobrych składników oraz odrobiny chęci. Zobaczcie, jaki sposób na owoce morza ma Robert Sowa, juror akcji "Mistrz Smaku", który zainspirował się przepisem zgłoszonym przez jednego z uczestników. Zapewniam, że będzie smacznie!

Owoce morza z warzywami

Składniki:
500 g owoców morza
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
100 ml białego wytrawnego wina
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 pęczek kolendry
1 bagietka
Sól morska, Oregano, Chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przygotowane warzywa.
Zalewamy białym winem, pomidorami pelati i gotujemy kilka minut. Doprawiamy roztartym w dłoni oregano. Następnie dodajemy cukier, żeby wydobyć słodycz pomidorów.
Całość mieszamy i dodajemy owoce morza. Dusimy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku chili pieprzem cayenne i posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Źródło: DoradcaSmaku.pl