‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz smaku poleca, odc. 6: Tagliatelle z łososiem i warzywami

Kochamy włoską kuchnię. Takie przysmaki, jak pizza, makarony czy gnocchi należą do naszych ulubionych dań. Trudno znaleźć osobę, która ich nie lubi. A przygodę z włoską kuchnią we własnej kuchni można rozpocząć od słynnego makaronu tagliatelle z warzywami.

To danie jest naprawdę proste i pyszne! Robert Sowa, zainspirowany przepisem jednego z uczestników akcji "Mistrz Smaku", przygotował przed kamerą tą włoską specjalność i zdradził kilka trików, które bez wątpienia sprawią, że smak dania będzie zachwycający!

Tagliatelle z łososiem i warzywami

Składniki:
600 g makaronu tagliatelle
400 g filetu z łososia
Marynata: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy miodowej Prymat, 2 łyżeczki Pieprzu cytrynowego Prymat
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ cukinii
1 czerwona papryka
1 marchewka
8 różyczek brokułu
Kilka łyżek Kaparów Smak
100 ml białego wytrawnego wina
500 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Kurkuma mielona, Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy pieprz cytrynowy, dwie łyżki musztardy miodowej i dokładnie mieszamy.
Łososia kroimy na 3 kawałki i zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, marchew i różyczki brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy wino, dodajemy łyżeczkę kurkumy i wlewamy śmietanę. Całość gotujemy około 10 minut. Mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do gotującego się sosu. Dodajemy kapary.
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Dekorujemy bazylią.

Źródło: DoradcaSmaku.pl