‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 7: Duszona karkówka z cebulą i papryką

Dobrze przygotowana karkówka to naprawdę pyszny rodzaj mięsa i idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przez to, że jest dość tłusta przepadają za nią szczególnie mężczyźni, jednak duszona karkówka może okazać się przysmakiem także kobiet i dzieci.

Kilka składników i odpowiednich przypraw wystarczy, aby sprawić, że karkówka będzie zachwycająca i wyjątkowo aromatyczna. Robert Sowa, prowadzący program i juror akcji "Mistrz Smaku" przygotował danie, inspirując się przepisem zgłoszonym przez jednego z uczestników. Sprawdźcie sami, jakie to dobre!

Duszona karkówka z cebulą i papryką

Składniki:
4 x 150 g karkówki wieprzowej
Marynata:
1 op. Przyprawy do karkówki klasycznej
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
1 łyżka miodu
500 ml rosołu z kury
1 czerwona papryka
3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
3 cebule
1 słoik Ogórków kwaszonych Smak
Kilka listków natki pietruszki
Do smaku: Sól morska, Papryka wędzona, Pieprz czarny – młynek Prymat

Sposób przygotowania:
Karkówkę pokrojoną w plastry rozbijamy delikatnie tłuczkiem i odkładamy na talerz. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Karkówkę dokładnie marynujemy i obsmażamy z obu stron na patelni. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Przygotowujemy sos. Do miski po marynacie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód i 1 łyżkę wędzonej papryki. Wlewamy rosół z kury i dokładnie mieszamy.
Paprykę kroimy w paseczki, czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelnię z tłuszczem po mięsie przekładamy cebulę, paprykę i czosnek. Smażmy do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy na przemian mięso wraz z warzywami. Zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 1,5–2 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z warzywami. Podajemy z ogórkami kiszonymi i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Źródło: DoradcaSmaku.pl