‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 4 – eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami

Moj przepis na_logo czarneW czwartek, 3 marca, wyemitowano kolejny odcinek programu Mój przepis na..., w którym Robert Sowa przygotował eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami.

Włoskie scallopine di maiale , czyli polskie eskalopki wieprzowe to nic innego jak rozbite i obsmażone w tłuszczu mięso. Eskalopki można przygotować z kurczaka, indyka, mięsa wieprzowego lub ryby. Są szybkie w przygotowaniu, a zarazem sycące. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i kluskami. W dzisiejszym odcinku programu Robert Sowa przygotował męską kuchnię dla każdego kibica – eskalopki ze schabu marynowane w piwie. Spróbujcie koniecznie!

Eskalopki wieprzowe duszone w piwie z suszonymi śliwkami

Składniki dla 4 osób:
1 kg chudego schabu wieprzowego
Marynata:
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
½ szklanki oleju rzepakowego
1 op. Przyprawy do wieprzowiny Prymat

Mąka do oprószenia mięsa
2 czerwone cebule
1 por
½ szklanki rodzynek
8 wędzonych śliwek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 butelka słodkiego ciemnego piwa
2 łyżki Przyprawy do wina i piwa Prymat
500 g mini ziemniaków
2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Prymat
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:
Marynata: Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy 2 łyżki musztardy delikatesowej, Przyprawę do wieprzowiny i dokładnie mieszamy.
Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na desce, przykrywamy folią, lekko rozbijamy i obtaczamy mięso marynacie. Zamarynowane mięso oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Cebulę i białą część pora kroimy w plastry. Przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanym olejem, dorzucamy rodzynki, wędzone śliwki, 1 łyżkę masła, miód i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym i chwilę dusimy. Następnie wlewamy ok. ½ szklanki ciemnego piwa i zagotowujemy. Na koniec dodajemy Przyprawę do wina i piwa, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę dusimy.
Obsmażone eskalopki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do sosu i dusimy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz 1 łyżkę masła i wrzucamy na nią ugotowanie i pokrojone na mniejsze cząstki ziemniaki. Ziemniaki posypujemy obficie Przyprawą do ziemniaków i obsmażamy aż się zrumieni.
Gotowe eskalopki podajemy z sosem i ziemniaczkami. Danie możemy ozdobić ulubionymi kiełkami.

 

MPN_odc4_3.03