Lekka sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem, to zdrowa i smaczna kompozycja Roberta Sowy zaproponowana w programie "Mój przepis na..." w środę, 20 kwietnia. Jest w niej wszystko, co z jednej strony nasyci żołądki, a z drugiej zapewni solidną porcję witamin i naprawdę wartościowego pożywienia. Kasza, buraki i zielone warzywa – to się nazywa mistrzowski obiad!
Sałatka z burakami, szpinakiem i kozim serem
Składniki dla 4 osób:
500 g buraczków czerwonych
½ szklanki orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
Kilka Pomidorów suszonych Smak
1 czerwona cebula
1 opakowanie szpinaku baby
300 g sera koziego
1 pęczek bazylii
Tymianek Prymat
Sos do sałatki:
1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki oleju z Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki wody niegazowanej
Sposób przygotowania:
Buraczki obieramy i zapiekamy ok. 20-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy wszystkie składniki sosu do sałatki. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy suszoną żurawinę i całość chwilę podgrzewamy.
Do dużej miski przekładamy ugotowaną kaszę, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę buraczki, świeży szpinak i orzechy z żurawiną. Na koniec dodajemy starty na tarce kozi ser i posiekaną bazylię.
Sałatkę polewamy schłodzonym sosem, posypujemy tymiankiem i dokładnie mieszamy.