‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 10 – duszone pieczarki z brokułami i serkiem topionym

W piątkowy wieczór, 11 marca, Robert Sowa postanowił przekonać wszystkich, że z kaszy można wyczarować fajne danie. Przygotował kaszę jęczmienną z brokułami, pieczarkami i kremowym sosem na bazie serka topionego. Jak Wam smakuje?

Duszone brokuły z pieczarkami i serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:
12 różyczek brokułów
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
100 g sera śmietankowego topionego
1 l śmietany 36%
500 g pieczarek
1 łyżka Kaparów Smak
2 łyżki Pomidorów suszonych Smak
500 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 pęczek natki pietruszki
Olej rzepakowy
Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Zioła prowansalskie, Sól ziołowa Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i olej z suszonych pomidorów. Na rozgrzane oleje wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku. Smażymy 3-4 minuty i przyprawiamy do smaku solą ziołową. Następnie dolewamy białe wino. Wino chwilę odparowujemy, po czym pokrojony w kostkę ser.
Patelnię trzymamy na ogniu i mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż ser się rozpuści i połączy z winem tworząc sos o jednolitej konsystencji. Do sosu dolewamy śmietanę. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na drugiej patelni rozgrzewamy nieco oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki pokrojone w plastry, które również przyprawiamy solą ziołową. Smażymy do zrumienienia. Podsmażone pieczarki przekładamy na patelnię ze śmietaną, dokładnie mieszamy.
Dodajemy podgotowane różyczki brokuła, posiekane kapary, pokroje w pasku suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby sos dokładnie obtoczył brokuły.
Pieczarki z brokułami i serem podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną, posypane natką pietruszki. Możemy udekorować ulubionymi kiełkami.

MPN_odc10_11.03_kolaz