W poniedziałek, 14 marca, w Polsacie wyemitowany został 11 odcinek programu Roberta Sowy "Mój przepis na...". Tym razem Robert przygotował polędwiczki wieprzowe z gruszkami i nalewką z pigwy.
Zamarynowanie polędwiczek wieprzowych w oleju, musztardzie, miodzie i soku z cytryny z dodatkiem soli ziołowej, słodkiej papryki, imbiru i szczypty chili nada mięsu wyrazisty, lekko pikantny smak i piękny kolor, a gruszki z rozmarynem, imbirem i kolorowym pieprzem aromatyzowane pigwówką i miodem, będą doskonale współgrać ze smakiem mięsa.
Spróbujcie, nie pożałujecie!
Polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy
Składniki dla 4 osób:
4 polędwiczki wieprzowe
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Sok z cytryny
Sól ziołowa Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Imbir mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 gruszki
sok z cytryny
2 łyżki miodu wielokwiatowego
1 szklanka nalewki z pigwy
2 łyżki masła
200 g ugotowanych ziemniaków
2 gałązki rozmarynu
Papryka słodka Prymat
1 łyżeczka Pieprzu kolorowego w młynku Prymat
Imbir mielony Prymat
4 gałązki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy musztardę, miód, i doprawiamy szczyptą chili pieprzu cayenne, imbiru oraz pieprzem czarnym i solą morską. Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku kilka kropli soku z cytryny. Polędwiczki wkładamy do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy ziemniaki, połamaną gałązkę rozmarynu i doprawiamy solą ziołową i papryką słodką. Smażmy razem chwilę, a następnie przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po smażeniu ziemniaków dodajemy łyżkę masła, 2-3 łyżki miodu i gałązkę świeżego rozmarynu. Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy na patelnię, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, oraz szczyptą imbiru i chili pieprz cayenne. Po chwili odwracamy na drugą stronę. Pod koniec gruszki podlewamy pigwówką i smażymy razem, aż delikatnie odparuje.
Polędwiczki wyjmujemy z lodówki. Smażymy je na drugiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po chwili odwracamy na drugą stronę i jak będą obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Polędwiczki i ziemniaki pieczemy razem w piekarniku przez ok. 20 minut - polędwiczki pieczemy w temperaturze 190°C, a ziemniaki w 180°C.
Upieczone polędwiczki kroimy w poprzek na plastry. Podajemy je z pieczonymi ziemniaczkami, gruszkami i skrapiamy sosem z pieczenia. Danie możemy udekorować gałązkami rozmarynu.