Podroby w kuchni staropolskiej zajmowały czołowe miejsce. Chociaż przez chwilę straciły swoją popularność, to obecnie znów przeżywają prawdziwy renesans. Dlatego warto od czasu do czasu się w nich rozsmakować, przygotowując je na rozmaite sposoby. W poniedziałek, 21 marca, w programie Mój przepis na... Robert Sowa zdradził swój pomysł na kruchą, delikatną i pyszną wątróbkę pieczoną! Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje :)
Wątróbka drobiowa z pieczarkami w śmietanie
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone w piórka cebule
400 g obranych i oczyszczonych pieczarek
1 obrane, pokrojone w kostkę winne jabłko
500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
200 ml śmietany kremówki
Mąka do oprószenia wątróbki
½ pęczka koperku
Sól ziołowa Prymat
Majeranek otarty, pieprz czarny grubo mielony, papryka słodka Prymat
Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w kostkę, obrane i oczyszczone pieczarki w plastry, a obrane jabłko w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
W trakcie smażenia przyprawiamy sporą ilością papryki, a także solą i grubo mielonym pieprzem. Gdy składniki się podsmażą wlewamy do nich śmietanę i chwilę odparowujemy.
Wątróbkę, wcześniej namoczoną w mleku i dokładnie osuszoną, obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy z dwóch stron na drugiej patelni ze sporą ilością rozgrzanego oleju. Gdy będzie gotowa przekładamy ją na talerz. Wątróbkę przekładamy do pieczarek z cebulą i jabłkiem, przyprawiamy do smaku majerankiem i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Wątróbkę przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy z wierzchu siekanym koperkiem lub listkami mizuny. Podajemy z dodatkiem chrzanu żurawinowego.