Chcecie przygotować sycące i treściwe danie dla swoich mężczyzn? Robert Sowa proponuje fasolę z grzybami i wiejską kiełbasą, która z pewnością zadowoli gusta najbardziej wymagających smakoszy. Zobaczcie przepis, który Robert zaprezentował 23 marca w programie Mój przepis na... Smacznego!
Fasola z boczniakami i wiejską kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
2 cebule
3 ząbki czosnku
200 g wiejskiej kiełbasy
2 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
400 g namoczonej i ugotowanej fasoli
200 g boczniaków
½ szklanki wytrawnego białego wina
500 ml Rosołu z kury Kucharek
1 puszka pomidorów pelati
1 pęczek natki pietruszki
Papryka ostra mielona Prymat
Rozmaryn Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a kiełbasę wiejską w plasterki i wszystko podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. W trakcie smażenia posypujemy solą i pieprzem. Gdy składniki lekko się przyrumienią dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy i zalewamy rosołem. Po chwili dodajemy fasolę, szczyptę ostrej papryki i pomidory pelati. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy na nim boczniaki i posypujemy solą i pieprzem. Gdy boczniaki się przyrumienią przekładamy je do fasoli.
Całość przyprawiamy rozmarynem i roztartym w dłoniach majerankiem. Chwilę gotujemy. Na koniec zalewamy winem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciemnym wiejskim chlebem.