Dobiegają końca święta, w trakcie których na stołach zdecydowany prym wiodą potrawy na bazie jaj. Zapewne w Waszej lodówce zostało jeszcze trochę jaj na twardo, które można wykorzystać do przyrządzenia pasty jajecznej. Będzie ona doskonałą propozycją na odżywcze, pełne smaku śniadanie bądź kolację nie tylko od święta :) Koniecznie spróbujcie past skomponowanych przez Roberta Sowę w wielkanocnym wydaniu programu Mój przepis na... , który wyemitowany został w poniedziałek 28 marca.
Pasta jajeczna na dwa sposoby
Składniki dla 4 osób:
4 łyżki majonezu
1 łyżka Musztardy kremskiej Prymat
1 przetarty ząbek czosnku
6 Suszonych pomidorów Smak
1 łyżka Kaparów Smak
Czarne oliwki Smak
6 jajek
Szczypiorek
Natka pietruszki
Grzanki z białego pieczywa lub pumpernikiel
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo (przez około 5 min), ścieramy na tarce, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch misek. Do obu misek dodajemy po równo: majonez, musztardę, pokrojone w paski suszone pomidory i niewielką ilość oleju z pomidorów.
Do pasty, która będzie łagodna, dodajemy dodatkowo przetarty ząbek czosnku, poszatkowaną natkę pietruszki, kilka kropli zalewy z kaparów i posiekane kapary. Do drugiej pasty (pikantnej) dodajemy poszatkowany szczypiorek, szczyptę chili pieprzu cayenne i posiekane czarne oliwki.
Obie pasty podajemy na pumperniklu lub grzankach z pieczywem. Pasty możemy udekorować natką pietruszki i szczypiorkiem.