‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 22 – duszona karkówka z papryką i pomidorami

Dzisiejsza propozycja Roberta Sowy to pyszne i sycące danie dla całej rodziny. Tematem przewodnim jest smakowita karkówka, która jest mięsem bardzo delikatnym i doskonałym jakościowo, ale poprzetykanym warstwami tłuszczu. Aby karkówka była miękka i soczysta, wymaga odpowiedniego potraktowania. Jak należy ją przygotować, Robert pokazał we wtorkowy wieczór (29 marca) w programie "Mój przepis na...".

Karkówka duszona z papryką i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g karczku wieprzowego
3 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat
4 łyżki mąki
2 cebule
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 l Rosołu warzywny Kucharek
200 ml pomidorów pelati
500 g ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
20-30 Czarnych oliwek Smak
Bazylia Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Olej rzepakowy
1 pęczek szczypioru

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rosół warzywny: do 1 l wrzącej wody wrzucamy 2 kostki rosołu warzywnego. Do dużego garnka wlewamy część rosołu, do którego będziemy przekładać obsmażone mięso.
W misce łączymy olej rzepakowy, musztardę sarepską, przyprawę do wieprzowiny, doprawiamy oregano i mieszamy. Mięso kroimy na 8 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozkładamy na desce, przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem, a następnie nakłuwamy nożem.
Tak przygotowane plastry mięsa obtaczamy w marynacie i oprószamy mąką. Mięso smażymy partiami na patelni z niewielką ilością oleju, a następnie przekładamy do garnka z rosołem.
Pozostałą część rosołu wlewamy do miski po marynacie, przelewamy do garnka z mięsem i zwiększamy temperaturę.
Cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, a ząbki czosnku w cienkie plastry. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim paprykę, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do garnka z rosołem i mięsem dodajemy warzywa z patelni, pomidory pelati i czarne oliwki. Całość doprawiamy do smaku bazylią, oregano, a następnie przykrywamy i dusimy przez ok. 45 minut.

MPN_odc22_29.03_kolaz