Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy, jako wstępu przed daniem głównym. Innym sama zupa w zupełności wystarcza za cały obiad. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczacie, koniecznie spróbujcie kremu skomponowanego przez Roberta Sowę w 23 odcinku programu "Mój przepis na...", który wyemitowany został na antenie Polsatu w dniu 30 marca. ta zupa to niezwykłe połączenie polskich smaków - pietruszki, jabłek, sera owczego i miodu lipowego. Palce lizać!
Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem
Składniki dla 4 osób:
300 g pietruszki (korzeń)
300 g pokrojonych w ćwiartki jabłek bez gniazd nasiennych
1 łyżka miodu lipowego
1 l Rosołu warzywnego Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki
Czosnek staropolski Prymat
Pieprz biały Prymat
Lubczyk Prymat
Sól morska Prymat w młynku
100 g startego sera owczego
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pietruszki obieramy i kroimy z mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy je na pietruszce.
Dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku pieprzem biały, czosnkiem staropolskim i mieszamy. Pieczemy do czasu aż pietruszka będzie miękka - przez ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Do dużego garnka wlewamy 1 l wody i jak będzie zagotowana dodajemy 2 kostki rosołu warzywnego. Następnie dodajemy upieczone jabłka i pietruszkę i gotujemy chwilę razem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość rosołu i przelewamy do garnka wraz z sokiem powstałym w trakcie pieczenia. Doprawiamy do smaku lubczykiem.
Zupę miksujemy, zabielamy śmietaną i ponownie miksujemy. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy startym serem owczym i natką pietruszki. Na wierzch układamy pokrojone w paski suszone pomidory i skrapiamy oliwą z pomidorów.