Miód, musztarda i idealnie skomponowane przyprawy to przepis na genialną marynatę do drobiowego mięsa. Jeśli stale przyrządzacie kurczaka, warto przełamać rutynę i sięgnąć po inną odmianę drobiu - indyka. Odpowiednio zamarynowany i zapieczony z górskim oscypkiem będzie smakował wybitnie. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Sowy z programu "Mój przepis na..." wyemitowanego 31 marca. Smacznego!
Zapiekane filety z indyka po góralsku
Składniki dla 4 osób:
4 x 120 g piersi z indyka
Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki Musztardy kremskiej Prymat
Przyprawa do mięs Prymat
Mąka do oprószenia indyka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
3 pomidory
1 łyżka Kaparów Smak
200 g tartego wędzonego oscypka
Chrzan żurawinowy Smak
Sposób przygotowania:
W misce łączymy olej, miód, musztardę i doprawiamy do smaku przyprawą do mięs.
Pierś z indyka kroimy na 4 plastry, przekładamy do marynaty i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ z pomidorów kroimy w kostkę.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, pomidory i posiekane kapary. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą morską.
W naczyniu żaroodpornym układamy przesmażone mięso, przekładamy pomidory z cebulą, posypujemy oregano oraz startym oscypkiem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Danie podajemy z chrzanem z żurawiną. Możemy je udekorować listkami bazylii.