Mięso halibuta jest białe, bardzo delikatne i soczyste. Jeśli planujemy rybny obiad lub kolację, warto zdecydować się właśnie na ten gatunek ryby. Jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim wyróżnia się smakiem, a jego obecność na stole gwarantuje wykwintny charakter posiłku. Jeśli macie ochotę na halibuta w sosie chrzanowym, koniecznie wypróbujcie przepis Roberta Sowy z programu "Mój przepis na..." wyemitowany w piątkowy wieczór 1 kwietnia. To nie prima aprilis, to danie naprawdę jest pyszne i zdrowe.
Zapiekany halibut w sosie chrzanowym
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g filetu z halibuta
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
8 ugotowanych ziemniaków
Olej rzepakowy
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sos:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
3 cebule
3 ząbki czosnku
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 l śmietany kremówki
1 słoik tartego chrzanu Smak
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Halibuta obtaczamy w marynacie (przed marynowaniem możemy namoczyć rybę w mleku) i odstawiamy na chwilę.
Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku szatkujemy. Cebulę i czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła. Doprawiamy do smaku solą morską, białym pieprzem i słodką papryką, wlewamy wino i śmietanę, a po chwili dodajemy 2 łyżki tartego chrzanu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety halibuta, zaczynając od strony ze skórą. Smażymy kilka minut z każdej strony. W trakcie smażenia możemy dodać odrobinę masła do smaku.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę przygotowanego sosu. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy gałką muszkatołową i zalewamy pozostałą częścią sosu. Na ziemniakach układamy halibuta. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Halibuta wraz z ziemniaczkami przekładamy na talerze i polewamy sosem chrzanowym. Danie możemy udekorować natką pietruszki.