Trudno wyobrazić sobie ozorki wieprzowe bez aksamitnego, lekko ostrego sosu chrzanowego. Jest to klasyczny, ale sprawdzony sposób ich podania. W poniedziałek, 4 kwietnia, w programie "Mój przepis na..." Robert Sowa podpowiedział, jak przygotować ozorki według staropolskiej receptury.
Staropolskie ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
Składniki dla 4 osób:
4 oczyszczone ozorki wieprzowe
1,5 l rosołu z kury
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany kremówki
3-4 łyżki Chrzanu tartego Smak
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
1 pęczek natki pietruszki (posypanie)
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Buraczki tarte Smak
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy 1,5 l rosołu z kury. Do rosołu przekładamy oczyszczone ozorki i gotujemy przez około 1,5 godziny (do miękkości).
Przygotowujemy sos: czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem smażymy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami rosołu z gotowania ozorków. Dodajemy 3-4 łyżeczki tartego chrzanu, doprawiamy solą ziołową i wlewamy śmietanę. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki. Ugotowane ozorki kroimy w plastry i podajemy polane sosem chrzanowym z tartymi buraczkami. Danie posypujemy natką pietruszki.