Biała fasola w kuchni ma nieocenione możliwości. Bogata w białko roślinne, nie tylko dostarcza potrzebnych wartości odżywczych, ale też pozwala na przygotowanie wielu smacznych i sycących dań. Chociaż najpopularniejszą wariacją z jej udziałem w kuchni polskiej jest fasolka po bretońsku, to warto wyruszyć na poszukiwanie innych równie udanych kompozycji. W środowym (6 kwietnia) wydaniu programu "Mój przepis na..." Robert Sowa zaproponował połączenie fasoli z żeberkami i wiejską kiełbasą. Warto spróbować!
Potrawka z białej fasoli z wędzonymi żeberkami
Składniki dla 4 osób:
100 g wędzonych żeberek
100 g wiejskiej kiełbasy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 l Rosołu z kury Kucharek
500 ml pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
Kolendra cała Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat w młynku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziarnka kolendry rozdrabniamy w moździerzu. Cebule i czosnek kroimy w cienkie plastry, a kiełbasę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i podzielone na mniejsze części żeberka. Po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę czerwoną paprykę. Doprawiamy do smaku solą morską i przygotowaną wcześniej kolendrą.
Dodajemy pokrojone pomidory pelati i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy fasolę i doprawiamy obficie słodką papryką. Całość gotujemy przez ok. 30 minut.