Zupy... Kiedyś gościły na naszych stołach codziennie, dzisiaj pomijamy je podczas planowania menu. A szkoda, ponieważ zupy nie są czasochłonne, łatwo je podgrzać w kolejnym dniu i co ważne są smaczne i zdrowe. Dlatego Robert Sowa w czwartkowym (7 kwietnia) wydaniu programu "Mój przepis na..." zaproponował zupę krem z brokułów i zielonego groszka o delikatnej, gładkiej konsystencji. Lubicie?
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Składniki dla 4 osób:
500 g mrożonego zielonego groszku
100 g kremowego serka topionego
2 brokuły
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l Rosołu drobiowego z włoszczyzną Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki
1 bagietka z masłem ziołowym
Papryka słodka mielona Prymat
Bazylia otarta Prymat
Sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Do rosołu drobiowego dodajemy mrożony groszek oraz rozdrobnione różyczki brokułów. Następnie przekładamy z patelni podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i bazylią.
Dodajemy 1 dużą łyżkę masła, pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony i doprawiamy papryką słodką. Zupę podgrzewamy aż zagotuje się.
Kilka różyczek i ziaren groszku możemy wyłowić z zupy i odłożyć do dekoracji. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i miksujemy zupę. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy.
Zupę przelewamy do głębokich talerzy, dekorujemy śmietaną, odłożonym groszkiem i różyczkami brokułów. Podajemy z grzankami z upieczonej bagietki z masłem ziołowym.