Wieprzowinę można przygotować na wiele sposobów - w panierce w formie nuggetsów, w korzennej marynacie, albo na słodko w miodzie. Podana z papryką, szczypiorem i orzechami prażonymi, oraz odpowiednio doprawiona wieprzowina na pewno zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. Jak przygotować wieprzowinę marynowaną w miodzie z orzeszkami ziemnymi? Proponujemy skorzystać z propozycji Roberta Sowy, przedstawionej w 31 odcinku programu "Mój przepis na..." w poniedziałek, 11 kwietnia. Smakuje?
Wieprzowina marynowana w miodzie z orzeszkami ziemnymi
Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczek wieprzowych
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki Przyprawy do mięs Prymat
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 mini sałaty rzymskie
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka Papryki ostrej mielonej Prymat
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
½ szklanki prażonych orzeszków ziemnych
1 pęczek szczypiorku
Sok z cytryny do smaku
250 ml Rosołu z kury Kucharek
1 małe opakowanie kiełków słonecznika
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Oczyszczone polędwiczki kroimy w jak najcieńsze plastry. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i przekładamy do niej plastry mięsa. Mieszamy tak, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie obtoczony w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Sałaty rzymskie siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej. Na jedną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy pokrojony w plastry czosnek.
Na drugą patelnię wykładamy plastry mięsa. Do warzyw dodajemy ostrą mieloną paprykę oraz imbir. Imbir dodajemy również do mięsa.
Obsmażone mięso przekładamy do warzyw, przyprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy prażone orzeszki ziemne, poszatkowany szczypior i sałaty rzymskie. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, podlewamy rosołem z kury i dokładnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy przed podaniem orzeszkami ziemnymi oraz szczypiorkiem i kiełkami.