Telewizja Polsat, program Mój przepis na..., odcinek 32, wtorkowe popołudnie 12 kwietnia... Robert Sowa przygotował tym razem przepyszne figi karmelizowane w miodzie i winie, podane na chrupiącej grzance i przełamane słonym kozim serem. To iście królewskie danie, idealne zarówno na dobry początek dnia, jak i na wieczorną przekąskę do wina. To przekąska nieskomplikowane, a zarazem intrygująca. Spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje!
Grzanki po francusku z kozim serem i figami duszonymi w winie
Składniki dla 4 osób:
2 bagietki pszenne
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
500 g sera koziego
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki miodu
Goździki całe Prymat
Imbir mielony Prymat
1 łyżka konfitury figowej
500 g fig
1 gałązka rozmarynu
Papryka słodka mielona Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Bagietki kroimy na kromki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i skrapiamy oliwą z oliwek. Na połowie grzanek układamy cienkie plasterki czosnku. Grzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 215°C na ok. 20 minut, aby się lekko zrumieniły.
Do garnka dodajemy miód, wino oraz 1 łyżkę konfitury figowej. Wrzucamy kilka goździków i zagotowujemy. Dodajemy figi pokrojone na ćwiartki. Przyprawiamy do smaku imbirem i czarnym pieprzem. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Całość gotujemy.
Ser kozi kroimy w plastry, posypujemy obficie tymiankiem i układamy na grzankach wyjętych z piekarnika. Z wierzchu posypujemy mieloną słodką papryką i wstawiamy na kolejne 10-15 min do gorącego piekarnika.
Na gotowe grzanki wykładamy duszone figi, podajemy z konfiturą. Możemy ozdobić świeżą melisą.