‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 33 – piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami

W kolejnym - 33 odcinku programu "Mój przepis na..." (13 kwietnia 2016 roku) Robert Sowa zaproponował danie dla facetów, ale nie tylko - piersi z kurczaka faszerowane na słodko-słono w miodowej marynacie. Miód lekko skarmelizuje się podczas pieczenia, a musztarda wzmocni smak marynaty. Te smaki idealnie się połączą i skomponują w super całość.

Piersi z kurczaka faszerowane kaszą jaglaną, serem kozim i rodzynkami

Składniki dla 4 osób:
4 duże piersi z kurczaka
Chrzan z żurawiną Smak

Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki Przyprawy do kurczaka i dań z drobiu Prymat

Farsz:
2 ząbki czosnku
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki rodzynek
1 szklanka sera koziego
Natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól ziołowa Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:
Marynata: w naczyniu żaroodpornym łączymy wszystkie składniki marynaty.
Oczyszczone piersi z kurczaka nacinamy tak, aby powstały kieszenie, dokładnie obtaczamy w marynacie, wkładamy do naczynia z pozostałą marynatą i odstawiamy (najlepiej na 1 godzinę).
Farsz: łączymy kaszę jaglaną z rodzynkami oraz rozdrobnionym serem kozim. Dodajemy posiekany czosnek, sól ziołową, odrobinę posiekanej natki pietruszki, posiekany szczypiorek oraz tymianek. Wlewamy odrobinę oliwy aby farsz nie był zbyt suchy. Doprawiamy do smaku chili.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy zamarynowane piersi z kurczaka i ponownie przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym znajduje się marynata.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 30 minut.
Upieczone piersi z kurczaka polewamy sosem powstałym w czasie pieczenia oraz z chrzanem z żurawiną. Z wierzchu posypujemy natką pietruszki.

MPN_odc33, 13.04 kolaz