Podroby wcale nie muszą kojarzyć się z mało wykwintnymi potrawami - można z nich przyrządzić wyjątkowo eleganckie i nietypowo podane potrawy, które zasmakują każdemu. Udowodnił to Robert Sowa, który uwielbia podroby, czemu daje wyraz niejednokrotnie dzieląc się swoimi wyjątkowymi przepisami na potrawy z żołądkami czy wątróbką. Nic więc dziwnego, że żołądki zostały bohaterem wyemitowanego 14 kwietnia programu "Mój przepis na...". Jesteśmy pewni, że Wy również pokochacie przygotowane wg przepisu Roberta żołądki w sosie musztardowym. Smacznego!
Żołądki duszone w sosie musztardowym z pietruszką i koperkiem
Składniki dla 4 osób:
1 kg umytych, oczyszczonych żołądków indyczych
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
Sos musztardowy:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 szklanka gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
1 mały pęczek koperku
1 mały pęczek natki pietruszki
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole.
Na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym i masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz plastry czosnku. Następnie dodajemy miód, musztardę, sól ziołową i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Danie doprawiamy do smaku białym pieprzem i gałką. Ugotowane żołądki podajemy z sosem musztardowym.