Gęsina nie tylko na świętego Marcina! W poniedziałkowym (18 kwietnia) programie "Mój przepis na..." Robert Sowa zdradził pewien sekret... Jego zdaniem gęsina faszerowana jabłkiem i gruszką to murowany sukces. Jeśli więc chcecie zastosować starą, lecz zawsze sprawdzoną metodę „przez żołądek do serca”, z gęsiną zawsze Wam się uda. Smacznego!
Pieczona gęś z jabłkami, gruszkami, cynamonem i tymiankiem
Składniki:
1 wypatroszona gęś (o wadze ok. 5 kg) świeża lub rozmrożona
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jabłka
2 gruszki
2 łyżki żurawiny amerykańskiej
2 łyżki masła
Sól morska Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Tymianek Prymat
Kardamon lub Cynamon Prymat
1 słoik chrzanu żurawinowego Smak
Sposób przygotowania:
Umyte, nieobrane gruszki dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Tak samo postępujemy z jabłkami. Owoce przekładamy do miski, i posypujemy obficie cynamonem.
Do owoców dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, plastry czosnku, sporą ilość tymianku, odrobinę chili, żurawinę oraz miód. Dodajemy do smaku sól. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanym farszem napełniamy gęś, spinamy wykałaczkami lub związujemy, układamy na blaszce, posypujemy słodką czerwoną papryką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 6 godzin w 160°C.
Tuż przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C, aby zrumienić gęś. Tak upieczoną gęś wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na deskę na 5 minut, aby odpoczęła. Kawałki gęsi podajemy z chrzanem z żurawiną.