Wierzymy, że włoskie, świeże smaki dzięki przepisowi Roberta Sowy trafią dzisiaj na polskie stoły. Bohaterką wtorkowego (19 kwietnia) odcinka była pizza ze starannie dobranymi dodatkami – papryką, pieczarkami, salami i lekko pikantnym, podkręcającym smak serem pleśniowym typu blue. Zatem nie zamawiajcie pizzy, tylko przygotujcie ją sami!
Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym
Składniki:
500 ml sosu pomidorowego
10 pieczarek
1 duża cebula
16 plastrów salami
100 g sera pleśniowego blue
2 czerwone papryki bez skóry
1 pęczek rukoli
6 Pomidorów suszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
1 łyżka orzeszków pinii
Przyprawa do pizzy Prymat
Ciasto:
400 g mieszanki do wypieku chleba z drożdżami
1 szklanka wody
Sól morska Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
Mąka pszenna do podsypania ciast
Sposób przygotowania:
Ciasto: w mikserze łączymy mąkę z letnią wodą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na 2 części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.
Na każdą część ciasta dajemy sos pomidorowy, a następnie plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sera pleśniowego, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Z wierzchu posypujemy obficie Przyprawą do pizzy.
Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok. 15-20 min w 250°C (lub ok. 5 min w 310°C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.