Poniedziałkowy wieczór, 7 marca, dzięki programowi "Mój przepis na..." był dla Roberta Sowy kulinarnym wspomnieniem dzieciństwa. A wszystko za sprawą bitek wołowych, które przygotował w programie według przepisu swojej mamy. Jak udał się ten powrót do przeszłości? Zobaczcie sami :)
Bitki wołowe mamy Roberta
Składniki dla 4 osób:
1 kg mięsa wołowego zrazowego
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki Musztardy stołowej Prymat
Przyprawa do wołowiny Prymat
80 g suszonych borowików
Kilka Pomidorów suszonych Smak
3 cebule
400 g kaszy gryczanej
1 l Rosołu wołowego Kucharek
4 łyżki mąki pszennej
Kilka Kaparów Smak
Kilka Ogórków kwaszonych Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól ziołowa Prymat, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy. Kawałki mięsa nakłuwamy, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Grzyby podgotowujemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i oleju z suszonych pomidorów. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę gryczaną, 2 łyżki rosołu wołowego, czarny pieprz oraz sól ziołową do smaku.
Zamarynowane mięso oprószamy mąką i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dolewamy 2 łyżki zalewy z kaparów dla zaostrzenia smaku. Bitki podlewamy rosołem i dusimy ok. 1-1½ godziny. W trakcie duszenia mieszamy i podlewany rosołem. Przed końcem duszenia dodajemy posiekane kapary i pokrojone w paski suszone pomidory.
Gotowe mięso przekładamy do miski. Polewamy powstałym w trakcie duszenia sosem i posypujemy obranymi i pokrojonymi w cienkie paski ogórkami.
Kaszę gryczaną przekładamy do drugiej miski. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.