W siódmym odcinku programu "Mój przepis na...", wyemitowanym we wtorek 8 marca, Robert Sowa przygotował klopsiki z indyka z sosem pomidorowym. Niby klasyczne danie, ale Robert postanowił nadać mu śródziemnomorski charakter, dodając czarne i zielone oliwki oraz posypując danie parmezanem. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam to połączenie. Smacznego!
Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym
Składniki dla 4 osób:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1 op. Przyprawy do indyka Prymat
500 ml pomidorów pelati
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki sera parmezan
5 Oliwek zielonych Smak
5 Oliwek czarnych Smak
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Do smaku: Papryka słodka mielona, Bazylia otarta, Oregano Prymat
Sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml Rosołu z kury Kucharek
5 g cukru kryształu
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażymy i podlewamy rosołem. Następnie dodajemy pomidory pelati oraz cukier. Przyprawiamy do smaku bazylią, słodką papryką i oregano. Trzymamy na ogniu, aby woda z pomidorów nieco odparowała. W trakcie smażenia możemy dolać nieco rosołu.
Drugą cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Zeszkloną cebulę przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy jajko oraz Przyprawę do indyka i dokładnie wyrabiamy ręką.
Z mięsa formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy ja w mące i smażymy z dwóch stron na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy sos. Wrzucamy kilka czarnych i zielonych oliwek. Na to układamy usmażone klopsiki, a z wierzchu posypujemy połową startego parmezanu. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C z termoobiegiem na ok. 10 minut.
Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem. Możemy posypać pietruszką lub ulubionymi kiełkami i podawać z domowymi kluseczkami.