Środa - 9 marca, ósmy odcinek programu "Mój przepis na...", a w nim kolejne tradycyjne polskie danie - gołąbki. Zna je chyba każdy z nas, ale w większości z klasycznym nadzieniem z mielonego mięsa i podane z sosem pomidorowym. Czas to zmienić, a pomoże Wam w tym nieograniczona kulinarna wyobraźnia Roberta Sowy. Oto gołąbki w nowej odsłonie... Przełamujemy tradycję, polecając farsz z kaszy, pieczarek i sera koziego z dodatkiem aromatycznych przypraw – pieprzu, słodkiej papryki i tymianku. To idealne połączenie składników - ser kozi i przyprawy zaostrzą smak kaszy i co najważniejsze - nasze gołąbki będą zdrowe.
Pieczone gołąbki z kaszą pęczak, pieczarkami i serem kozim
Składniki dla 4 osób:
8 sparzonych, dużych liści kapusty
1 litr rosołu z kury Kucharek
Farsz:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 posiekana w kostkę cebula
2 wyciśnięte ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
5 pokrojonych suszonych pomidorów Smak
3 jajka
200 g posiekanego sera koziego
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny
Papryka słodka mielona Prymat
Tymianek Prymat
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Przyprawiamy solą morską i pieprzem. Chwilę smażymy. Następnie do pieczarek wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku i wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy masło oraz dużą ilość posiekanej natki pietruszki. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Podsmażone pieczarki przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy jajka, pokrojony w kostkę ser kozi, pokrojone w paski suszone pomidory oraz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość przyprawiamy tymiankiem, dużą ilością słodkiej papryki, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy ½ rosołu. Na sparzonych liściach kapusty układamy farsz i zawijamy gołąbki.
Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy ściśle jeden przy drugim. Gołąbki zalewamy resztą rosołu. Pieczemy przez ok. 30 min w 160̊C. Upieczone gołąbki podajemy z jogurtem naturalnym.