Sałatki są nie tylko lekkie, ale to również samo zdrowie na talerzu. Im mniej przetworzone produkty, tym lepiej, dlatego wszelkiego rodzaju warzywa i owoce w sałatkach mają najwięcej zdrowych składników. Dodatek tłuszczu w sosie sałatkowym pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin. Koniecznie spróbujcie rukoli z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi, którą Robert Sowa przygotował 17 marca br. w 13 odcinku programu "Mój przepis na...". Smacznego!
Rukola z jajkiem, gruszką i chipsami bekonowymi
Składniki dla 4 osób:
Ocet winny do gotowania jajek
4 jajka
100 g bekonu w plastrach
1 gruszka
Sok z cytryny
1 opakowanie rukoli
100 g sera pleśniowego
1 bagietka czosnkowa
½ pęczka szczypiorku
Pestki dyni
Goździki Prymat
Cynamon mielony Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sos włoski:
1 opakowanie Sosu włoskiego Prymat
1 łyżka lipowego
1 łyżka syropu z pędów sosny
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Plastry bekonu podsmażyć na patelni, aż staną się chrupiące jak chipsy.
Do gotującej się wody (ok. 1 litr) dolewamy ocet winny, aby zakwasić wodę na przygotowanie jajek w koszulkach. Jajka wbijamy najpierw do małych miseczek, aby sprawdzić czy są świeże, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty, tak, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Gruszkę obieramy, kroimy ma pół i w plastry, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Oprószmy ją cynamonem i smażymy na patelni z 1 łyżką miodu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Dodajemy kilka goździków i smażymy razem, żeby gruszki przeszły wszystkimi aromatami.
Nasiona dyni prażymy na patelni i przekładamy do miseczki. Szczypiorek siekamy.
Przygotowujemy sos: do słoika, np. po miodzie, wlewamy oliwę z oliwek, syrop z pędów sosny, miód, odrobinę soku z cytryny i dodajemy 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Przygotowany sos odstawimy do lodówki.
Gruszkę zdejmujemy z patelni i układamy na dnie większej miski. Na gruszkę kładziemy rukolę i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i szczypiorkiem, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerze i na każdej porcji układamy jajko w koszulce i chipsy bekonowe. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z bagietką czosnkową.