Wiosna kapryśnym tempem, ale jednak coraz mocniej wkracza na do naszego krajobrazu. Jest lżej i radośniej, ale czy tak samo jest na naszych talerzach? W czwartek, 21 kwietnia, Robert Sowa zaprezentował sałatkę składającą się ze zdrowych składników, które dobrał tak, aby powstał sycący, ale lekki posiłek.
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i jajkiem sadzonym
Składniki dla 4 osób:
4 x 80 g piersi z kurczaka
Marynata:
2 łyżki Przyprawy do mięs Prymat
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka orzeszków pinii
1 czerwona cebula
10 pomidorów koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Kilka Oliwek czarnych Smak
1 świeży ogórek
1 opakowanie ulubionego mixu sałat sezonowych
4 jajka wiejskie
Sos do sałatki:
Sos sałatkowy francuski Prymat
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym łączymy składniki marynaty. W marynacie obtaczamy piersi z kurczaka. Mięso zostawiamy w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Wszystkie składniki sosu do sałatki dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Na patelni podprażamy pestki słonecznika, pestki dyni i orzeszki pinii.
Do miski przekładamy ugotowaną i przestudzoną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, połówki pomidorów koktajlowych, posiekany szczypior oraz pokrojone oliwki. Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół, pestki wydrążamy, a pozostałą część kroimy w ukośne plastry, które przekładamy do pozostałych składników sałatki. Na koniec dodajemy mieszankę sałat i podprażone pestki. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i mieszamy.
Przed podaniem, na każdej porcji sałatki układamy plastry kurczaka i jajko sadzone.