‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 40 – śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów

Weekend, urodziny, imieniny albo czasem zwyczajnie, bez powodu – śledzie są świetną i bardzo zdrową przekąską, a ponadto bardzo wdzięcznym "materiałem" kulinarnym. Warto z nimi eksperymentować i próbując różnych połączeń, odnaleźć swoje ulubione smaki. Zanim rozpoczniecie swoją kulinarną przygodę ze śledziem w roli głównej, spróbujcie śledzia marynowanego z pieczarkami i papryką w sosie kaparowym, czyli danie przygotowane przez Roberta Sowę w piątek, 22 kwietnia, w ostatnim 40 odcinku pierwszego sezonu programu "Mój przepis na...". Smacznego!

Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów

Składniki dla 4 osób:
8 solonych filetów ze śledzia
½ szklanki orzechów włoskich
2 cebule
500 g pieczarek
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Cząber Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Olej rzepakowy

Sos:
1 szklanka majonezu
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka Kaparów Smak
3 jajka
1 pęczek szczypioru

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Orzechy siekamy i prażymy. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i plastry pieczarek. Podsmażamy na złoto. Dodajemy odrobinę soli, sporą ilość pieprzu i słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
W misce łączymy składniki sosu: majonez, musztardę, jogurt, posiekane kapary, ugotowane i starte na tarce jajka oraz posiekany szczypior. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Śledzie podajemy z pieczarkami z patelni i sosem. Z wierzchu posypujemy odrobiną papryki chili.

MPN_odc40, 22.04 kolaz