W środę, 2 marca, wyemitowany został trzeci odcinek polsatowskiego programu kulinarnego "Mój przepis na...", w którym Robert Sowa prezentuje swoje ulubione dania kuchni polskiej w nowej odsłonie. Tym razem kulinarną bohaterką programu była grochówka - bardzo popularna i lubiana w Polsce zupa, kojarzona z okresem dzieciństwa.
Jest syta, aromatyczna i niezwykle pyszna. Jak ją doprawić, aby podkreślić dodatkowo jej charakter? Odpowiedź jest jedna! Zdradził ją Robert Sowa w programie Mój przepis na…
Wiejska grochówka z wędzonym boczkiem i kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
1,5 l Rosołu drobiowego z włoszczyzną Kucharek
300 g namoczonego łuskanego grochu
Liść laurowy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
100 g wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 – 6 Pomidorów suszonych Smak
1 seler naciowy
1 marchew
200 g ulubionej kiełbasy
300 g ziemniaków
Pieprz czarny Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek otarty Prymat
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
W dużym garnku przygotowujemy 1,5 l rosołu. Do rosołu dodajemy namoczony wcześniej groch, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Całość chwilę gotujemy.
Z boczku odcinamy skórę i wrzucamy do gotującego się rosołu. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Chwilę smażymy. Następnie do boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów.
Seler kroimy w plastry, a marchew w drobną kosteczkę i przekładamy do gotującego się rosołu. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę, podsmażony boczek, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i paski suszonych pomidorów. Całość gotujemy przez około 5-10 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę mieszamy i podajemy.