Cebula jest bardzo ceniona ze względu na swoje wartości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Surowa cebula lub przygotowany z niej syrop jest doskonałym lekiem na przeziębienie. Zawarte w niej składniki obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Przecięta cebula, przyłożona do miejsca ukąszenia owada uśmierza ból, a przyłożona do rany odkaża ją i tamuje krew.
Robert radził słuchaczom, co zrobić, aby podczas krojenia uniknąć szczypania oczu. Wystarczy uprzednio silnie ją schłodzić i obcinać końcówki na samym końcu, bo w nich zawarta jest największa ilość drażniącego olejku eterycznego.
Zdaniem Roberta cebula jest jednym z najpopularniejszych składników używanych w kulinariach. Można ją jeść zarówno na surowo, jako dodatek do surówek i sałatek, jak również po ugotowaniu, usmażeniu, uduszeniu lub opieczeniu. To wspaniały dodatek do potraw warzywnych i mięsnych. Warto również spróbować zupy cebulowej zapiekanej z grzankami i serem.