Tematem audycji była jesień i jej wpływ na nasze samopoczucie. Robert opowiadał oczywiście o kulinarnej stronie tej pory roku. Krótkie, chłodne i często deszczowe dni mają duży wpływ na nasz sposób odżywiania.
Jesienią w naszych kuchniach królują rozgrzewające zupy (jak mówią statystyki głównie rosół i pomidorowa) oraz treściwe i pożywne dania główne (kotlety schabowe lub mielone z ziemniakami, zasmażaną kapustą, czy buraczkami na ciepło).
Zdaniem Roberta, Polacy cenią tradycje kulinarne, ale też coraz częściej sięgają po nowości i ciekawe połączenia smaków.
Robert radził słuchaczom, aby spróbowali eksperymentować w kuchni i zmieniać przepisy naszych mam i babć. Można zmieniać przyprawy, dodatki, po prostu starać się urozmaicić naszą dietę. Zdaniem Roberta zamiast zupy pomidorowej zabielonej śmietaną warto przygotować krem ze świeżych pomidorów z grzankami i świeżą bazylią. Będzie równie smacznie i na pewno zdrowiej.
Nie bójmy się nowych smaków i cieszmy się nimi jak najczęściej - zachęcał znany mistrz kulinarny.