Zdaniem Roberta uczestnictwo w każdym konkursie to wyzwanie dla osób odważnych i kreatywnych, a zarazem bardzo cenne doświadczenie i możliwość poddania swojej pracy ocenie uznanych w branży profesjonalistów. Najważniejsze jest, aby przed konkursem nauczyć się walczyć ze stresem. Sam fakt współzawodnictwa jest dla każdego człowieka dużym obciążeniem, a strach często nas paraliżuje i powoduje, że popełniamy poważne błędy. Ważne jest, aby umieć zwalczyć to uczucie, uwierzyć w siebie i w pełni wykorzystać swoje kulinarne umiejętności. To główny przepis na osiągnięcie sukcesu, sprawdzony przez wielu kucharzy, zarówno tych posiadających doświadczenie zawodowe, jak i tych dopiero rozpoczynających karierę w zawodzie.
Ponadto zawsze trzeba liczyć się z krytyką i umieć radzić sobie z negatywnymi opiniami. Udział w konkursie to jednak przede wszystkim niezwykle cenne doświadczenie, które niewątpliwie zaprocentuje w przyszłości.