‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O kuchni włoskiej w Chilli ZET

 

Przysmaki słonecznej Italii są niewątpliwie najbardziej znane wśród smakoszy. Pizza  i makarony z różnymi dodatkami, owoce morza ze świeżymi ziołami, mozzarella z pomidorami i sosem pesto oraz desery tiramisu i panna cotta to dania bardzo popularne w Polsce i wielu państwach świata.
 
Włochy słyną też na świecie z wielu produktów spożywczych, m.in. serów mozzarella, gorgonzola i parmezan, szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów, oliwy z oliwek, serków ricotta i mascarpone oraz cenionych win, jak Barolo czy Chianti.

Włochy to kraj z niezwykle bogatą kulturą i tradycją kulinarną, który niewątpliwie zasługuje na wyróżnienie.  Polecamy aromatyczne krewetki z pomidorami i ziołami oraz makaron z bakłażanami. "Bon appetito!".

KREWETKI KRóLEWSKIE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI

Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20 
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów  
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Sól, chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone  krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.

 

MAKARON TAGLIATELLE Z BAKŁAŻANAMI

Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano Prymat
½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
80 ml białego wina
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut. Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.