‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O menu weselnym księcia Williama i Kate Middleton w TVN 24

 

Menu weselne, podobnie jak wiele innych szczegółów związanych z uroczystością, trzymane było w ścisłej tajemnicy. Wiadomo było jedynie, że serwowane dania będą typowo brytyjskie oraz, że na uroczystości weselnej wyserwowany zostanie tort przygotowany przez znaną cukierniczkę Fionę Cairns, udekorowany tzw. techniką Josepha Lamberta, której istotnym elementem są - uznawane za typowo brytyjskie - wzory kwiatów i liści, które mają znaczenie symboliczne (np. róża- szczęście, lilie- czułość, bluszcz- małżeństwo).

Co do dań serwowanych podczas przyjęcia Robert Sowa zakładał, że można spodziewać się steków lub organicznej jagnięciny z Highgrove (posiadłości księcia Karola, ojca Williama).

Przygotowania do kulinarnej części związanej ze ślubem księcia Williama i Kate trwały ponad pół roku. Na przyjęcie odbywające się po ślubie w Pałacu Buckingham, wydawane przez Królową Elżbietę II, zaproszono ok. 650 osób, natomiast na wieczorny oficjalny obiad na cześć Kate i Williama oraz ich rodziny i przyjaciół zaproszenia otrzymało ok. 300 osób.