A kuchnia tego regionu ma naprawdę mnóstwo ciekawych smaków, które bazują na przepisach przodków i dawnych tradycjach kulinarnych. Warto również podkreślić, że kuchnia podlaska to kuchnia polska wzbogacona wpływami tatarskimi, litewskimi, białoruskimi i zachodnioukraińskimi.
Do najbardziej docenianych potraw i produktów kuchni podlaskiej należą:
- babka i kiszka ziemniaczana oraz kartacze
- wypieki (sękacze i moczone mazurki)
- wędliny (głównie kindziuk i kiełbasa litewska)
- pierekaczewnik
- kołduny podlaskie
- sery regionalne (przede wszystkim znany już chyba w całej Polsce ser koryciński)
- warzywa (gł. kiszona kapusta i ogórki)
- grzyby (podaje się je głównie jako smażone z cebulą lub duszone, także jako nadzienie lub dodatek do potraw. Znane są również podlaskie grzyby z chrzanem).
- chleb pieczony w oparciu o tradycyjne receptury (najbardziej popularny jest chlebek wiejski na tataraku i chleb razowy z duszą)
- owoce (na Podlasiu robi się z nich pyszne zupy i kompoty, ale także wyśmienite likiery i nalewki – żurawi nówkę, jałowcówkę i pigwówkę).
- wódka Żubrówka o wyjątkowej barwie i aromacie uzyskiwanym dzięki dodaniu trawy żubrowej rosnącej w Puszczy Białowieskiej.
Podsumowując rozmowę Robert zaprosił słuchaczy do skosztowania specjałów kuchni podlaskiej, bo jej smaku nie da się opisać słowami.