Robert opowiedział o założeniach projektu, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi. Szkolenia prowadzone są w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski i skierowane są do przyszłych kucharzy.
W rozmowie poruszono również temat konkursów kulinarnych i ich znaczenia w karierze zawodowej. Zdaniem Roberta uczestnictwo w konkursach to niezwykle cenne doświadczenie, a zarazem możliwość nauczenia się pracy w obecności widzów, jurorów i mediów. To bardzo dobra forma nauki walki ze stresem i własnymi słabościami, ponieważ nie wystarczy zaprezentowanie swoich kulinarnych umiejętności. Trzeba także pracować w określonych ramach czasowych, wykorzystywać narzucone przez organizatorów składniki i radzić sobie z faktem, że praca jest oceniania przez profesjonalne jury i liczne grono widzów. To naprawdę bardzo stresujące, ale zarazem cenne doświadczenie, dlatego zachęcam wszystkich młodych kucharzy do uczestnictwa w tego typu imprezach i doskonalenia swoich zawodowych umiejętności – podsumował Robert Sowa.