Głównymi bohaterami były więc dżemy, kompoty, pikle i nalewki. Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem marynowanych ogórków, papryczek, grzybków i warzywnych sałatek, ale nigdy nie zastąpią one domowych wyrobów.
Goście programu - Stefania Korżawska i Robert Sowa, zaproponowali przepisy na najsmaczniejsze przetwory.
Robert Sowa szczególnie polecał solone podgrzybki z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, chutney z owoców południowych z kolendrą, konfiturę wiśniową z imbirem i marmoladę z pomarańczy z czekoladą i kardamonem. Hmm, brzmi pysznie. A jak smakuje? Dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować podajemy przepisy.
SOLONE PODGRZYBKI Z LIŚĆMI LAUROWYMI I ZIELEM ANGIELSKIM
Składniki:
1 kg małych, oczyszczonych i umytych podgrzybków
200 g soli
4 liście laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Grzyby gotować ok. 10 minut z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i 50 g soli. Odsączyć, przepłukać przegotowaną wodą i przełożyć do słoików wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Litr wody zagotować z resztą soli, ostudzić i powstałą marynatą zalać grzyby. Przed użyciem grzyby należy odmoczyć z soli.
KOLOROWY CHUTNEY Z OWOCóW POŁUDNIOWYCH Z KOLENDRĄ
Składniki:
300 ml octu jabłkowego
20 g obranego i pokrojonego w cienkie paseczki świeżego imbiru
1 łyżka listków świeżej kolendry
1 łyżeczka ziaren gorczycy
100 g pokrojonej w plastry karamboli
100 g pokrojonego w plastry świeżego ananasa
100 g papai pokrojonej w plastry
100 g pokrojonego w plastry melona
Sposób przygotowania:
Ocet ugotować z cukrem, ziarenkami gorczycy i imbirem. Do wrzącego octu wrzucić na minutę i szybko wyjąć po kolei: ananasa, karambolę, papaję i melona. Syrop z octu wygotować, a kiedy zacznie gęstnieć wrzucić owoce i liście kolendry, po czym zagotować. Podawać na zimno.
KONFITURA WIŚNIOWA Z IMBIREM
Składniki:
1 kg świeżych, umytych wiśni bez pestek
3/4 szklanki cukru
30 g obranego i pokrojonego w cienkie paseczki świeżego imbiru
500 g cukru żelującego
Sposób przygotowania:
Cukier gotować z imbirem do momentu, aż zacznie gęstnieć. Wiśnie parzyć we wrzącym syropie małymi partiami, dobrze odsączając je nad syropem i odkładając do płaskiego naczynia, aby ostygły. Po sparzeniu wszystkich wiśni ponownie wygotować syrop, a gdy zacznie gęstnieć, dodać wszystkie owoce i cukier żelujący. Gotować ok. 20 minut ciągle mieszając, po czym przełożyć konfiturę do słoików.
MARMOLADA Z POMARAŃCZY Z CZEKOLADĄ I KARDAMONEM
Składniki:
1 kg cząstek z pomarańczy bez skór i błonek
750 ml soku ze świeżych pomarańczy
800 g gorzkiej czekolady
100 g cukru żelującego
1 łyżeczka kardamonu
Sposób przygotowania:
Sok ze świeżych pomarańczy gotować z kardamonem, po 10 minutach dodać cząstki pomarańczy, cukier żelujący i startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.