Zawód kucharza stał się zajęciem fascynującym i atrakcyjnym. Kilka osób takich jak Kurt Scheller, Karol Okrasa, czy Pascal Brodnicki spowodowało, że gotowanie i bycie kucharzem jest czymś pociągającym, interesującym i prestiżowym. Kucharze mają możliwość rozwoju i odpowiednio kierując swoją karierą mogą stać się kulinarnymi gwiazdami. W Polsce mistrzowie kulinarni są często osobami publicznymi, rozpoznawalnymi niczym aktorzy, muzycy czy sportowcy. To znak, że gastronomia rozwija się i idzie w dobrym kierunku. Obaj panowie cieszą się oczywiście, że tak się stało i że znaleźli się w ścisłej czołówce polskich mistrzów kulinarnych. Nie można jednak zapominać, że bycie szefem kuchni to przede wszystkim bardzo ciężka praca, zwłaszcza kiedy zarządza się kuchnią dużego hotelu. Niejednokrotnie jednego dnia trzeba przygotować bankiet dla kilku tysięcy osób, a oprócz niego śniadania i lunch dla kilkuset. Ale jeśli zawód jest jednocześnie pasją, można ponoć przenosić góry...