Naukowcy odkryli bowiem, że człowiek posiada kubki smakowe pozwalające na wyczucie tłuszczu.
Przez długi czas byliśmy przekonani, że czujemy jedynie cztery smaki - słony, słodki, kwaśny i gorzki. W 2000 roku, dołączył do nich piąty smak, zwany z japońskiego umami (dobry, pełny, mięsny, smakowity). Receptory umami wykrywają kwas glutaminowy, obficie występujący w pożywieniu bogatym w białko, jak mięso, sery, wodorosty, sos sojowy i wykorzystywany do przyprawiania potraw glutaminian sodu.
Niedawno okazało się, że ludzie wyczuwają również smak tłuszczu. Zdaniem Roberta to bardzo ważne odkrycie. Ciekawe jest, że osoby z dużą wrażliwością na tłuszcze jedzą ich zdecydowanie mniej i rzadziej, dzięki czemu mają niższy współczynnik masy ciała (BMI). To odkrycie może się więc okazać bardzo istotne w kontekście leczenia otyłości.