Organizatorzy zaplanowali mnóstwo atrakcji: występy zespołu KARAOKERS i dowodzone przez nich karaoke, namioty z animacjami dla dzieci i coś dla miłośników czterech kółek - rajdowe aita RMF 4Racing Team. Imprezę poprowadził Marek Rusinek. Oprócz akcji w Krakowie równolegle w Warszawie, Gdańsku, Olsztynie i Chorzowie teamy promocyjne rozdawały specjalne grillowe koszulki.
Sobota była w RMF FM i na RMF24.pl wielkim świętem grilla! Nad całością czuwał kuchmistrz Robert Sowa. Sprawdźcie, co zaserwował!
Nie tylko kiełbaski, czyli co wrzucić na grilla... Sezon grillowy w pełni! Trwający długi weekend to nie lada okazja, by wrzucić coś na ruszt. A żeby smaki nam się szybko nie znudziły, warto trochę kulinarnie poeksperymentować! Oto kilka przepisów na dania mniej sztampowe niż kiełbaski z keczupem, ale dość proste i szybkie w przygotowaniu! Wielkie grillowanie przed główną siedzibą radia rozpoczęło się już o godzinie 10.00. Załoga przygotowywała przysmaki pod okiem Roberta Sowy, który o gotowaniu wie wszystko.
- "Jestem miłośnikiem grillowania. Wszystko to, co wokół grilla się tworzy, jest fantastyczne" - podkreślał kuchmistrz.
Zebranym na wspólnym grillowaniu zaserwował między innymi tzatziki. A jak tzatziki, to oczywiście kofte (mięsne klopsiki - przyp. red.). Można je zrobić z jagnięciny lub wieprzowiny, z dużą ilością czosnku - i to od razu wrzucamy na grilla. Oczywiście na grilla już nagrzanego, a nie z dużym ogniem - a taki błąd bardzo często się zdarza - radził.
Na stołach pojawił się również łosoś norweski w specjalnej marynacie. To jest połączenie gruszek, kardamonu, pieprzu cytrynowego, miodu i śliwowicy - wyjaśniał nasz ekspert. Była również niespodzianka - grillowany ser camembert z chutneyem owocowym i świeżo siekaną kolendrą. Taki chutney możemy przygotować bez najmniejszego problemu - na przykład z owoców południowych, ale również z jabłek z cynamonem czy gruszek z goździkami. A do tego aromatyczna, grillowana, ziołowa bagietka - dodał.
Wiele osób pytało o "to coś magicznego, co było podawane z kurczakiem". Ten magiczny sos to nic innego jak salsa meksykańska - połączenie czerwonej cebuli, papryki, pomidorów, oliwy z oliwek. Do tego oczywiście sok z cytryny, sól, pieprz i bardzo duża ilość siekanej kolendry. Podaliśmy to do marynowanych, pikantnych polędwiczek z kurczaka, zawiniętych dokładnie w boczek - wyjaśniał Robert Sowa. Przy okazji tego wielkiego święta grillowania chciałem podpowiedzieć, że nie tylko musztarda, nie tylko ketchup, nie tylko chrzan - można pobawić się i przygotować samemu jakiś ciekawy sos - mówił. Kulinarny mistrz podkreślał również, że dla smaku bardzo ważne jest to, jak grillujemy - czy w folii spożywczej, czy na tackach, czy też na szpadkach.
Źródło: Edyta Bieńczak | www.rmf24.pl
Dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować grillowych rarytasów Roberta Sowy, prezentujemy przepisy. SMACZNEGO!
GRILLOWANY ŁOSOŚ NORWESKI Z GRUSZKAMI AROMATYZOWANYMI MIODEM, ŚLIWOWICĄ I KARDAMONEM
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta łososia bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 papryczka chili
2 łyżki brązowego cukru
50 ml śliwowicy
1 łyżka miodu lipowego
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki rodzynek sułtańskich
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki mielonej kolendry
Sól , grubo mielony czarny pieprz, kumin, cynamon, kardamon
2 obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
8 gałązek świeżej kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego bez skóry oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Oliwę z oliwek rozetrzeć na kawałku folii aluminiowej, ułożyć na niej łososia, a na nim cząstki gruszek. Całość skropić pozostałą częścią marynaty. Połowę folii zawinąć nad łososiem z owocami tak, aby stworzyć prostokątną paczkę, a wszystkie brzegi folii dokładnie zawinąć. Tak przygotowanego łososia grillować około 15-20 minut na posmarowanym oliwą lub olejem ruszcie.
PIKANTNE POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W PLASTRACH WĘDZONEGO BOCZKU
PODANE Z SALSĄ POMIDOROWĄ Z KOLENDRĄ
Składniki dla 4 osób:
8 filecików z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
2 rozgniecione ząbki czosnku
½ łyżeczki sambal oelek
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól do smaku
8 plastrów wędzonego boczku
Salsa pomidorowa:
200 ml krojonych pomidorów w zalewie (pelati)
50 ml oliwy z oliwek
1 mały pęczek posiekanej dymki (ew. czerwonej cebuli i szczypioru)
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sok z ½ cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekana zielona papryczka chili
1 mały pęczek świeżej kolendry
Sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
Ew. sos pomidorowy, który można dodać, gdy salsa będzie zbyt gęsta
Sposób przygotowania:
Fileciki z kurczaka lekko rozbić, a następnie natrzeć oliwą, czosnkiem, pastą sambal oelek, tymiankiem i pozostałymi przyprawami. Plastry boczku rozłożyć na desce, na każdym ułożyć zamarynowaną polędwiczkę z kurczaka, zwinąć formując „ślimaka” i spiąć wykałaczką.
Wszystkie składniki salsy pomidorowej wymieszać, doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
Fileciki drobiowe w boczku piec po około 3 minuty z każdej strony na grillu i podawać na aromatycznej salsie pomidorowej.
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO Z SOSEM TZATZIKI
Składniki dla 4 osób:
800 g mielonej baraniny
1 pokrojona w kostkę cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry
3 rozgniecione ząbki czosnku
Do smaku: sól, mielony kardamon, kmin rzymski, ostra papryka
Sos tzatziki:
400 ml jogurtu greckiego
1 starty na tarce ogórek bez skóry i nasion
3 rozgniecione ząbki czosnku
Kilka listków posiekanej świeżej mięty
Sok z 1 cytryny
Do smaku: sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju rzepakowym i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować sos tzatziki, łącząc jogurt z ogórkiem, czosnkiem, świeżą miętą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przygotowane kotleciki usmażyć na grillu i podawać z sosem tzatziki.
GRILLOWANY SER CAMEMBERT MARYNOWANY W OLIWIE I ZIOŁACH
PODANY Z BAGIETKĄ ZIOŁOWĄ I CHUTNEY’EM JABŁKOWYM
Składniki dla 4 osób:
4 sery camembert (każdy o wadze 120 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki świeżego tymianku
2 rozgniecione ząbki czosnku
Grubo mielony czarny pieprz, słodka wędzona papryka do smaku
Bagietka ziołowa
Chutney jabłkowy:
2 łyżki masła
4 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki namoczonych rodzynek
½ łyżeczki cynamonu
Kilka listków posiekanej świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka podsmażyć na maśle, a następnie dusić na wolnym ogniu. Gdy część wody odparuje, dodać miód, ocet jabłkowy, rodzynki i cynamon. Gotować kolejnych kilka minut, aż chutney jabłkowy zacznie gęstnieć. Następnie wystudzić i połączyć ze świeżą miętą.
Camembert dokładnie natrzeć oliwą, roztartym tymiankiem, czosnkiem , pieprzem i papryką, a następnie odstawić na 3 godziny do lodówki. Ser usmażyć na grillu (po około 3 minut z każdej strony), ułożyć na talerzu i przekroić na pół. Podawać z łyżką chutney’a jabłkowego i bagietką ziołową.
MARYNOWANE FILETY Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z PIECZARKAMI, POMIDORAMI I ZIOŁAMI PIECZONE W FOLII ALUMINIOWEJ
Składniki dla 4 osób:
800 g filet z łososia bez skóry i ości
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ulubionej przyprawy do ryb
100 g pokrojonych w plastry pieczarek podsmażonych na oliwie z tymiankiem
2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanych kaparów z zalewy
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sól, pieprz cytrynowy do smaku
1 pokrojona w plastry cytryna
1 mały pęczek rukoli
16 pomidorków koktajlowych
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
4 łyżki jasnego kremu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z łososia pokroić na 4 równe części, skropić oliwą z oliwek i natrzeć przyprawą do ryb. Przygotować 4 oddzielne arkusze foli aluminiowej, na każdym z nich ułożyć kilka plastrów cytryny i porcję łososia.Wystudzone pieczarki połączyć z suszonymi pomidorami i oliwą, w której się marynowały, kaparami, czosnkiem, pieprzem cytrynowym oraz przyprawami. Tak przygotowane ułożyć na każdym filecie z łososia. Folię aluminiową złożyć tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i i piec około 20 minut (tak przygotowaną rybę z pieczarkami można również upiec w piekarniku). Aromatyczną rybę przełożyć na talerze i delikatnie otworzyć torebki. Podawać z sałatką z rukoli z pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami pinii. Całość skropić kremem balsamicznym.