‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Ostatni odcinek w tej serii Kocham Cię, Polsko!

W niedzielę 25 listopada drużyny  walczyły pod wodzą kapitanek: Katarzyny Zielińskiej i Joanny Koroniewskiej, a  program poprowadził  Maciej Kurzajewski. W tym odcinku zdarzył się wiele niespodzianek… pożegnalismy jedną z kapitanek – Kasię Zielińską, która zdecydowała się po ośmiu edycjach rozstać z programem. Było dużo wzruszeń, łez i … jak zwykle salw śmiechu.

Tym razem w drużynie Joanny wystąpiły: Hanna Śleszyńska, Piotr Gąsowski i Robert Rozmus, czyli słynny Tercet czyli Kwartet, zaś z Kasią walczyli o zwycięstwo: Ewa Ziętek, Tomasz Kammel i Maciej Musiał z Rodzinki.pl.

 

Słuchaliśmy piosenek zespołu LOMBARD, Seweryna Krajewskiego, Edyty Górniak i Grażyny Łobaszewskiej. A Robert Sowa ugotował flaki po warszawsku z klopsikami cielęcymi.

A oto przepis Mistrza:

FLAKI PO WARSZAWSKU Z PULPECIKAMI CIELĘCYMI

Składniki dla 4 osób:
Zupa:
400 g flaków wołowych, pokrojonych i ugotowanych
2 łyżki włoszczyzny suszonej Kucharek
1 litr rosołu wołowego Kucharek
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majeranku Prymat
1 łyżeczka ostrej papryki Prymat
1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek

Pulpety:
200 g zmielonego udźca cielęcego
100 g oczyszczonej wątróbki cielęcej
½ litra rosołu warzywnego Kucharek
1 jajko
2 łyżki pikantnej bułki tartej Prymat
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy rosół wołowy Kucharek, dodajemy suszoną włoszczyznę i ugotowane flaki. Doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach majerankiem i ostrą papryką, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, doprawiając do smaku przyprawą do potraw Kucharek. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do flaków, intensywnie mieszając.
W rondelku doprowadzamy do wrzenia rosół warzywny Kucharek, a następnie wkładamy do niego wątróbkę cielęcą i gotujemy około 5 minut. Po ugotowaniu wątróbkę wyjmujemy z rosołu, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce mieszamy dokładnie zmieloną cielęcinę z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do potraw Kucharek i natką pietruszki, pod koniec dodajemy pokrojoną wątróbkę. Z tak przygotowanej masy formujemy małe pulpeciki, które wkładamy do gorącej zupy i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Tak przygotowane flaki z pulpecikami przelewamy do miseczek.