11 września Robert uczestniczył w oficjalnym otwarciu Instytutu Kulinarnego Transgourmet, który mieści się w budynku hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie k/ Warszawy. To druga tego typu placówka w Polsce. Pierwsza, prowadząca działalność w magazynie Transgourmet Food Service w Ożarowie Mazowieckim, funkcjonowała dotychczas jako Akademia Kulinarna.
Instytut Kulinarny Transgourmet to 10 dwuosobowych stanowisk do gotowania wyposażonych w nowoczesny sprzęt kuchenny, 15-osobowe stanowiska do szkoleń baristycznych i barmańskich, program szkoleń kulinarnych i sommelierskich.
Instytut Kulinarny Transgourmet ma przede wszystkim służyć klientom Transgourmet i HoReCa Selgros Cash&Carry. Ponadto stanowi miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. Tutaj Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni trenuje do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018. Z nowoczesnego zaopatrzenia i przestrzeni Instytutu korzystają także polscy finaliści konkursu kulinarnego Les Chefs en Or 2018, organizowanego w Paryżu przez Transgourmet Francja - Ernest Jagodziński i Emil Guzik.
Zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć gotujących na żywo szefów kuchni, a także skosztować dań konkursowych. W trakcie otwarcia obecni byli także mistrzowie cukiernictwa: Maestro Czekolady Janusz Profus i Joanna Profus, a wypowiedzi udzielali kucharze Robert Sowa, Kurt Scheller i Jarosław Uściński.
Uroczystość otwarcia Instytutu uświetnił pokaz kulinarny i degustacja potraw przygotowanych przez gościa specjalnego – Marca Galaias, Szefa Działu Kulinaria Transgourmet Francja.