‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Otwarcie Podlaskiej Akademii Kulinarnej

W poniedziałek, 11 maja, Robert Sowa uczestniczył w otwarciu Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku, któremu towarzyszył konkurs dla podlaskich restauratorów.

Jurorzy konkursu - m.in. Robert Sowa, Kurt Scheller i Marcin Budynek, mieli niełatwe zadanie, bowiem wszyscy restauratorzy przygotowali pyszne przekąski i popisowe dania główne. Konkurs na najlepszą restaurację województwa podlaskiego 2015 r. wygrała Karczma pod Sokołem, drugie miejsce zajęły Trzy Beczki, a trzecie miejsce - Makaron na Uszy.

podlaska-akademia-kulinarna-1

podlaska-akademia-kulinarna-2podlaska-akademia-kulinarna-3

podlaska-akademia-kulinarna-4

Kuchnie z całego świata i Podlasia

Misją Podlaskiej Akademii Kulinarnej jest propagowanie kuchni z całego świata, ze szczególnym naciskiem na kuchnię Podlasia. Uczestnicy warsztatów, które ruszają już w maju, będą mogli poznać m.in. kuchnie: francuską, włoską, grecką, śródziemnomorską, polską, staropolską i inne. Dowiedzą się, jak w najlepszy i nieprzeciętny sposób przygotować każdy rodzaj mięsa. Poznają tajniki kuchni wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej i molekularnej, a także nietypowe połączenia smakowe. Na warsztatach będzie można także nauczyć się grillowania oraz wykonywania sushi. Coś dla siebie znajdą też wielbiciele kawy oraz pasjonaci dobrego wina.

Gotuj z VIP-em

- Podlaska Akademia Kulinarna jest idealnym miejscem dla każdego, kto pragnie poszerzać swoją kulinarną wiedzę niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy profesjonalnym szefem kuchni. Nauka u nas daje możliwość poznania najlepszych kucharzy i przepisów - podkreśla Piotr Zubrycki.

Warsztaty poprowadzą najlepsi szefowie kuchni w kraju: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Jean Bos, Giancarlo Russo, Krzysztof Szulborski, Robert Skubisz, Andrzej Polan i Ewa Olejniczak.

Miejsce, w którym łączy się pasja i zamiłowanie do gotowania oraz Podlasia, wymyślił Piotr Zubrycki, który prowadzi już w Białymstoku sklep 13 VIP – 4Home&Kitchen z elementami wyposażenia kuchni oraz studio kuchenne.

Szefem kulinarnym w PAK-u jest chef Arleta Żynel. Posiada dyplom mistrzowski, a także zaświadczenie o ukończeniu kursu szkoleniowego "Profesjonalne zarządzanie w gastronomii" w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Swoje umiejętności kulinarne szkoliła m.in. w USA i Francji. Przez 17 lat była właścicielką Restauracji "Arsenał". Obecnie jest gościem porannych programów telewizyjnych, m.in. "Kawa czy herbata?" i "Pytanie na śniadanie". Słynie w całej Polsce ze swoich wyśmienitych, przyrządzanych na setki sposobów, śledzi.

Szczegóły: podlaskaakademiakulinarna.pl.

Źródło: www.bialystokonline.pl | autor: Anna Dycha

Galeria zdjęć