‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Patrycja Kazadi w kuchni Roberta Sowy

 

 

Patrycja znana jest ze swej egzotycznej urody, talentu aktorskiego, wokalnego i tanecznego. A pod okiem Roberta Sowy rozkwitł w niej również talent kulinarny.

Po opowieściach Partycji o oryginalnych smakach z jej domu, czyli kulinarnych połączeniach kuchni polsko-kongijskiej, wszyscy nabrali apetytu.

Wspólne gotowanie Roberta i Patrycji obfitowało w potrawy typowo jesienne. Na kuchennym stole zagościła dynia. Na początek przygotowana została zupa krem z dyni z krewetkami i świeżo siekaną kolendrą, natomiast jako danie główne podano pikantną zapiekankę z indykiem, dynią i parmezanem.

 

Zupa krem z dyni z krewetkami i świeżo siekaną kolendrą
 
Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w cząstki dyni
2 pokrojone w cząstki cebule
4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
2 pokrojone w plastry marchewki
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
1 l rosołu z kury Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml śmietany kremówki
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki oleju z dyni
1 pęczek kolendry
Pieprz cayenne Prymat, uniwersalna przyprawa Kucharek Gold do smaku

Krewetki: 
12 krewetek Black Tiger 16/20
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 świeża czuszka
1 pokrojona w kostkę cebula

Sposób przygotowania:
W garnku, na rozgrzanej oliwie z oliwek, podsmażyć cebulę, czosnek, marynowany imbir, dynię i marchewkę. Po 10 minutach wlać białe wino i rosół z kury. Całość gotować, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę zmiksować, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku.
Krewetki podsmażyć (przez ok. 5 minut) na rozgrzanej oliwie z czosnkiem, czuszką i cebulą, doprawić do smaku.
Aromatyczna zupę z dyni podawać z krewetkami, prażonymi pestkami dyni, olejem z dyni i świeżo siekaną kolendrą.

 

Pikantna zapiekanka z indykiem, dynią i parmezanem

Składniki dla 4 osób:
600 g mielonego mięsa z indyka
400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 pokrojona w kostkę biała cebula
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
400 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
200 g tartego parmezanu
1 pokrojona w kostkę cukinia
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
100 ml rosołu z kury Kucharek
Szczypta uniwersalnej przyprawy Kucharek Gold
Do smaku: gałka muszkatołowa, grubo mielony czarny pieprz, pikantna przyprawa do drobiu Prymat

Sposób przygotowania:
Mielone mięso z indyka połączyć z pikantną przyprawą do drobiu, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Po 10 minutach dodać rosół z kury i pomidory, doprawić do smaku.
Dynię podsmażyć z cukinią do uzyskania złotego koloru. Mięso z pomidorami przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać dynię z cukinią, posypać tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną zapiekankę podawać z włoską ciabattą lub makaronem penne.