‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Pierwsze Profesjonalia Piwowarów i Barmanów

 

W pierwszym dniu imprezy odbył się cykl zamkniętych konferencji przygotowanych z myślą o piwowarach i barmanach, natomiast dla szerszej rzeszy miłośników złocistego trunku przygotowano występy artystów, cyrkowców i animatorów, konkursy i programy dla publiczności oraz występ kabaretów Chatelet i Paranienormalni.

W sobotę 19 września 2009 odbył się konkurs na najlepszego Piwowara oraz liczne degustacje piw domowych.
Drugiego dnia Profesjonaliów zgromadzeni goście mieli również okazję obejrzeć pokazy kulinarne Roberta Sowy i skosztować przygotowanych przez mistrza dań. Zważywszy na charakter imprezy wszystkie przygotowywane tego dnia potrawy aromatyzowane były piwem.
Robert Sowa przygotował następujące dania:
- filet z łososia w marynacie piwnej z sosem gorgonzola z suszonymi pomidorami
- koftę z jagnięciny aromatyzowanej piwem z sosem tzatziki
- podudzia z kurczaka w piwie porter z ratatouille
- polędwicę wieprzową marynowaną w piwie podaną z grzybami w śmietanie
- żeberka aromatyzowane piwem podane z kwaśną kapustą 
 
Zwieńczeniem drugiego dnia imprezy był występ Chóru Akademickiego Uniwersytetu Poznańskiego oraz zespołu AUDIOFEELS.