Celem szkolenia była prezentacja łososia norweskiego, jego zalet zdrowotnych i kulinarnych. Po części teoretycznej, Robert pokazał, jak prawidłowo należy filetować łososia, omówił poszczególne elementy ryby i opowiedział o możliwości ich maksymalnego wykorzystania.
Kolejnym elementem szkolenia był pokaz kulinarny, podczas którego sushi master Kamil Antosik zaprezentował przygotowywanie różnych rodzajów sushi i sashimi na bazie łososia norweskiego, natomiast Robert Sowa i Krzysztof Baranowski przyrządzili pieczone filety z łososia norweskiego z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Wszystkie dania były degustowane przez uczestników szkolenia, dzięki czemu mogli oni nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowania dań, ale również ich spróbować.
Na zakończenie uroczyście wyserwowano specjalnie na tę okazję przygotowany tort, a wszystkie osoby uczestniczące w prezentacji otrzymały na pamiątkę książkę Roberta „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.