‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

POLSKIE SMAKI 2013 przyznane!

Praska Giełda Spożywcza nagrodziła producentów żywności tradycyjnej. O statuetkę przyznawaną przez organizatorów wystawy Polskie Smaki 2013 walczyło kilkanaście firm z całego kraju. Producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Ich jakość i smak oceniało jury, któremu przewodniczył znany mistrz kuchni – Robert Sowa. Kapituła doceniła wyjątkowy charakter pięciu produktów tradycyjnych, które powstają w oparciu o tradycyjne metody produkcji - często ze składników z upraw ekologicznych. Producenci nagrodzeni w konkursie Polski Smak 2013 to:

- Zakład Masarski s.c. Stanisław Mądry, Danuta Jeruzalska, Andrzej Mądry za kiełbasę Lisiecką
- OSM Głuchów za Twaróg Półtłusty
- Tłocznia Soków Owocowych „Vero- Dariusz Kuna” za tłoczony sok jabłko – malina
- PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paszak Grzegorz za szynkę z domowego wyrobu
- Consonni Bartelak za ciasto drożdżowe maślane.
Laureaci konkursu poza statuetkami otrzymali także nominację do Godła Teraz Polska. Jury konkursu Polski Smak przyznało też wyróżnienia:
- Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy” za kiełbasę Palcówkę
- Ryszard Oleszczak P.P.U.H. „Eko Natura” za kwas chlebowy
- OSM Opole Lubelskie za ser salami z ziołami
Na wystawie Polskie Smaki rozstrzygnięto także plebiscyt Hurtownia Przyjazna Klientowi. To konkurs, w którym wszyscy klienci Praskiej Giełdy Spożywcze głosują na wybraną przez siebie hurtownię. W 2013 wśród wyróżnionych znaleźli się:
- Sprzedaż Hurtowa Owoców i Warzyw Andrzej Burdelas,
- Firma Handlowa Marpol Sp. Z o.o.
- BIS–PAK Jaworski Wojciech,
- Sylwia Adamkiewicz-Zarzycka Alosa
- Gonciarz Opakowania – M. Gonciarz I. Gonciarz Spółka Jawna
- PAKOP Waldemar Błaszczyk.

Praska Giełda Spożywcza doceniła też osoby, instytucje i firmy szczególnie zasłużone dla jej rozwoju. Laureatów co roku typuje specjalnie powołana do tego celu kapituła. W plebiscycie Solidny Partner Praskiej Giełdy Spożywczej są dwie kategorie nagrodzonych:

KATEGORIA KLIENT:
- Sklep Spożywczy Pana Tadeusza Sawickiego t w Warszawie na ul. Szaserów, działa
- Sklep Spożywczy Państwa Beaty i Romana Szalej w Warszawie przy ul. Białołęckiej
- Sklep Rybny Pani Elżbiety Góreckiej z ul. Kondratowicza.

KATEGORIA DOSTAWCA:
- Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik” z miejscowości Stróże.
- GRADOS Sp. z o.o. z Aleksandrowa Kujawskiego.
- WELMAX PAPER Sp. z o.o. z Wohynia

W 2013 roku przyznano też dodatkowe wyróżnienie. Finansowym Partnerem Praskiej Giełdy Spożywczej został Bank Gospodarstwa Krajowego Oddział w Warszawie.

Wystawa Polskie Smaki zgromadziła w Ząbkach tłumy zwiedzających. Mogli nie tylko zobaczyć, ale także spróbować produktów regionalnych, które pokazywali producenci. Wśród smakołyków były pyszne sery i inne wyroby mleczarskie, pieczywo na naturalnym zakwasie, tradycyjne wędliny czy słodkie wypieki przygotowywane według domowych receptur.

Imprezę, która promowała żywność regionalną i ekologiczną poprowadziła znana dziennikarka Katarzyna Dowbor. Kulinarne show przygotował Robert Sowa – kreator menu największych wydarzeń kulturalno-gastronomicznych w kraju. Dla uczestników Polskich Smaków Robert Sowa przyrządził golonkę na trzy sposoby według specjalnych receptur oraz ugotował wielki kocioł zupy.

Wyroby regionalne produkowane w oparciu o tradycyjne receptury cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Klienci przekonali się, że taka żywność to gwarancja świeżości, wyjątkowego smaku i zdrowia. Producenci takiej żywności zrozumieli natomiast, że to klucz do sukcesu i sposób na walkę o konsumentów na tym trudnym dziś rynku. Kluczem do tego sukcesu są jednak wyłącznie naturalne składniki oraz rezygnacja z chemicznych konserwantów i polepszaczy.

Praska Giełda Spożywcza organizuje wystawę Polskie Smaki od 2005 roku. Na każda edycję przyjeżdża coraz więcej wystawców i odwiedzających. Organizatorzy imprezy przekonują, że takie wyroby to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Wystawa Polskie Smaki, która jest okazją nie tylko do promocji, ale też nawiązania bezpośrednich kontaktów z handlowcami.

Produkty regionalne pokazywane na wystawie Polskie Smaki mogą liczyć na promocję i wsparcie nie tylko na szczeblu lokalnym, ale także ogólnopolskim. Dlatego też patronatem honorowym wystawę Polskie Smaki 2013 objął Minister Rolnictwa i Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki.