‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Premiera programu "Życie od kuchni" w TVP2!

Bohaterami pierwszego odcinka byli: Kasia (kierowniczka sklepu spożywczego) i Marcin (pracownik elektrociepłowni) z Gdyni, których głównym problemem jest tłuste jedzenie i walka z kilogramami!

Małżeństwo marzy o zrzuceniu "paru" kilogramów, ale dania, którymi się raczą, nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. W rodzinie gotuje Pan Marcin, zdecydowanie hołdując zasadzie tradycyjnie, tłusto i dużo oraz korzystając w kuchni głównie z ciężkostrawnych półproduktów. Pani Kasia zawsze stroniła od gotowania, a kuchnia to dla niej jedynie miejsce, które należy posprzątać po działaniach męża. Tymczasem ich trzyletnia córka korzysta z okazji i regularnie wyjada cukier z cukiernicy. W tym domu konieczna była żywieniowa rewolucja.

 I udało się! Małgorzata Ohme doradziła, w jaki sposób poprawić rodzinne relacje i znalazła sposób, aby zachęcić Kasię do gotowania. Pomógł jej w tym Robert Sowa, który w magicznej kuchni programu pokazał, że gotowanie nie jest trudne, a wręcz przeciwnie może być nieskomplikowane i przyjemne. I co najważniejsze, w niedługim czasie można przygotować zdrowe i smaczne dania.

Źródło zdjęć i informacji: Facebook/ Życie od kuchni TVP oraz www.zycieodkuchni.tvp.pl

 

Małgorzata Ohme – prowadząca
Psycholog, psychoterapeuta dziecięcy i rodzinny. Przez wiele lat związana ze Szkołą Wyższą Psychologii Społecznej jako wykładowca w Zakładzie Psychologii Klinicznej Dziecka. Specjalizuje się w psychologii rozwoju dziecka i psychologii jedzenia. Jest trenerem w Strefie Młodzieży SWPS, gdzie od lat prowadzi warsztaty z psychoedukacji i edukacji seksualnej. Naukowo zajmowała się psychologicznymi aspektami nadwagi i otyłości dzieci oraz dorosłych.
Małgorzata Ohme jest także redaktor naczelną magazynu dla rodziców „Gaga” oraz autorką publikacji na temat psychologii dzieci, młodzieży i rodzin. Pisze także opowiadania dla dzieci. Wraz z Kingą Rusin napisała głośną książkę „Co z tym życiem?”. Od ośmiu lat jako ekspert komentuje w mediach zjawiska psychologiczne i socjologiczne.

Robert Sowa – szef Magicznej Kuchni
Znany kucharz i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, właściciel Restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie i współtwórca konceptu Prima Pasta by Robert Sowa. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, odznaczony wieloma prestiżowymi nagrodami. Autor książek „Życie kocha jeść”, „W poszukiwaniu smaku doskonałego” i „Esencja smaku”. Więcej informacji na stronie: www.sowarobert.pl