W poniedziałek, 2 października, w N31 restaurant & bar by Robert Sowa odbyła się konferencja prasowa promująca brytyjską jagnięcinę połączona z prezentacją jej walorów smakowych.
Kilka ciekawostek na temat brytyjskiej jagnięciny:
- ma łagodny smak, jest soczysta i krucha;
- brytyjskie owce są praktycznie w 100% karmione tylko naturalnym pokarmem, jakim jest trawa na naturalnych pastwiskach, które stanowią łąki i wrzosowiska. Stąd bierze się niepowtarzalny smak ich mięsa, które podlega najwyższym standardom kontroli na każdym etapie produkcji, co gwarantuje najwyższą jakość;
- brytyjska jagnięcina, ze względu na m.in. wilgotny i łagodny klimat – jest chuda, zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3, minerałów i antyoksydantów;
- obecnie w Wielkiej Brytanii hoduje się 31 milionów owiec w prawie 74 tysiącach gospodarstw, które należą do największych i najbardziej dochodowych w Europie. Wielka Brytania dostarcza 43 proc. europejskiej produkcji jagnięciny i baraniny, co stanowi 308 tysięcy ton rocznie.